Artikkel i SA: Sarpsborg Frivilligsentral lanserer nytt tilbud for menn for nettverksbygging og friluftsliv

" - Det å gjøre noe fysisk sammen er vel noe som viser seg å fungere best for dere menn"

Kom på Kick-off!

Artikkelen i Sarpsborg Arbeiderblad

MØLLE OG SAG: Fra venstre: Frivillig Frank Vigart Thune Eriksen (og bystyrerepresentant for MDG), frivillig Tom Brahde Knutsen, sommervert på Stenbekk misjonssenter, Iselin Krogstad og daglig leder i Sarpsborg frivilligsentral, Ann Karine Forsberg Larsen.

MØLLE OG SAG: Fra venstre: Frivillig Frank Vigart Thune Eriksen (og bystyrerepresentant for MDG), frivillig Tom Brahde Knutsen, sommervert på Stenbekk misjonssenter, Iselin Krogstad og daglig leder i Sarpsborg frivilligsentral, Ann Karine Forsberg Larsen. Foto:

 Av Publisert:


Sarpsborg frivilligsentral lanserer nytt tilbud for menn ønsker å gjøre noe for lokalmiljøet, møte nye mennesker og oppleve gode naturopplevelser.


Helt siden jeg begynte i denne jobben for 2,5 år siden, har jeg tenkt at jeg har lyst til å gjøre noe for å forebygge ensomhet. Man ser i samfunnet at ensomhet øker og at det er flere og flere som faller utenfor samfunnet, forteller Ann Karine Forsberg Larsen, daglig leder i frivilligsentralen.

Tilbudet passer for de som ønsker å komme inn i et nytt miljø, skaffe seg nettverk ved å arbeide i et fellesskap og dele gode naturopplevelser. Man kan for eksempel rydde kratt og skog for å lage bålplass, snekre brygge, opparbeide natursti og fiskeplasser. Mulighetene er mange.

– Gutter og menn faller utenfor

– Antallet frivillige har økt fra 64 til 100. I tillegg har antall aktiviteter økt fra 16 til 18. Men det er stort sett damer som møter opp – selv på språkkaféen, hvor vi håpet på at det skulle dukke opp en del menn, forteller Larsen.

– Det har vært en økning i selvmord, og psykisk helse samarbeider med lavterskeltilbud rus og psykiatri, og også der kommer det fram at menn faller utenfor. Så hvordan skal vi få til aktiviteter der vi får tak i menn? Jeg har brukt en god del tid på det, sier hun.

VANT ØY I POKER: – Jeg har noen hundre netter på Tømmerholdtøya de siste årene. Det er en øy som tippoldefaren min vant i poker i 1904, og hører til sameiet Store Tune Gård – gården tvers over Tune kirke. Allemannsretten gjelder, men får vi tillatelse til det, kan vi kanskje sette opp en gapahuk der. Det er fine muligheter for en leirplass der, sier Frank Vigart Thune Eriksen. Foto:


Etter å ha snakket om temaet foran utvalg kultur og oppvekst i kommunen, tok en av politikerne kontakt – Frank Vigart Thune Eriksen (MDG).

– Han tok kontakt, både som politiker, men også som privatperson, sier Larsen.

– Jeg så hvilken verdi det har. Dette er noe jeg tente veldig på. Jeg er med her som frivillig og privatperson. En av tingene jeg har vært veldig opptatt av i utvalget er at gutter og menn faller utenfor i skolen, også før og etter skolen. Da Ann Karine nevnte at hun vil gjøre noe med dette, bestemte jeg meg for at dette vil jeg engasjere meg i som frivillig privatperson, sier han.

Padle til øy

Skogens menn vil finne sted i vakre omgivelser på Stenbekk misjonssenter. Her kan man padle seg en kanotur til en nærliggende øy – Tømmerholdtøya – en skjult perle ved Vestvannet. I tillegg blir det leirplass, båtplass og gode muligheter for fisking. Et par ønsker er å pusse opp lavvoen, få på plass en hinderløype, og kanskje også en gapahuk på øya dersom en får tillatelse til det.

– Vi tenker kanskje litt tilbake til «urmannen» på en måte. Men tilbudet passer for alle. Det er godt å komme seg ut, da kan man åpne seg litt mer. Det å gjøre noe fysisk sammen er vel noe som viser seg å fungere best for dere menn, sier Larsen med et glimt i øyet til gutta.

NATURENS MANN: Frank Vigart Thune Eriksen, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG) på padletur på Vestvannet. Eriksen er med på Skogens menn som privatperson, ikke politiker.

NATURENS MANN: Frank Vigart Thune Eriksen, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG) på padletur på Vestvannet. Eriksen er med på Skogens menn som privatperson, ikke politiker. Foto:

Tilbudet passer også godt til pensjonister.

– Man må ikke komme fordi man sitter og kjenner på en enorm ensomhet, det kan være nok at man har lyst til å komme i aktivitet, ut i naturen eller møte andre.

– Det er en stor plass med et stort potensiale. Det er mye som kan gjøres her, og vi har vært veldig positive til dette helt fra begynnelsen av. Ett av fokuset til Stenbekk og til organisasjonen som stenbekk er en del av, er å skape en positiv forandring i menneskers liv. Det har vi for så vidt gjort flere stedet i verden også, sier Iselin Kogstad, sommervert på leirplassen.

Buss hver time

Arbeidsgruppa bak prosjektet består av en gjeng frivillige menn som skal representere Sarpsborg-samfunnet.

– Det er et stort mangfold, både i alder og bakgrunn. Vi har med en som gikk på en smell, havnet utenfor arbeidslivet en periode, og som er hos oss på frivilligsentralen, og som er på vei ut i arbeidslivet igjen. Vi har ulike etnisiteter og aldere, forteller ildsjelene.

– Dette er en kjempeflott inngangsportal for Sarpsborg-befolkningen til et område som veldig få er klar over, og har kjennskap til, fordi det er litt vanskelig å komme seg ut på vannet. Stenbekk ligger bra til for folk flest til å komme seg hit også. Kort vei fra veien, går buss hver time. Det er tilgjengelig, understreker Eriksen og Larsen.

VIL FOREBYGGE ENSOMHET: Tilbudet

VIL FOREBYGGE ENSOMHET: Tilbudet "Skogens menn" stammer fra en idé som daglig leder i Sarpsborg frivilligsentral, Ann Karine Forsberg Larsen, har gått og tenkt på lenge. – Det er viktig å komme seg ut, være i bevegelse og frisk luft, og være med andre, sier hun. Foto:

Sparkes av med kick-off

Torsdag 22. august klokken 18.00 sparkes det hele i gang med et kick-off på Glenghuset.

– Vi ønsker å få tak i flest mulig frivillige og deltakere, og skal fortelle om hva dette handler om. Vi har vært så heldige og fått tak i Mats Grimsæth, eventyrer og polfarer og snakker om psykisk helse. Han har båret på en hemmelighet. Psykolog Karl Tore Øvergård skal ta det faglige om mental helse og verdien av å komme seg ut. Det blir musikalsk åpning ved elever fra Musikklinja på Greåker videregående skole. Til slutt blir det mingling og enkel servering. Poenget er å fortelle hva målet vårt er, sier Larsen.

– Det er bare å møte opp for alle som kan ha en interesse, enten man vil ha lederansvar eller ikke, tilføyer frivillig Tom Brahde Knutsen.

– Du kan komme enten du er arbeidsledig, er fra næringslivet eller uansett bakgrunn. Det er egentlig ingen som kommer fra det samme samfunnssjiktet i arbeidsgruppa vår. Det er et stort mangfold, og alle er velkommen, bedyrer Eriksen, som for øvrig er et skikkelig friluftsmenneske. Han sitter inne med en god del kunnskap om området.

NATURENS MANN: Frank Vigart Thune Eriksen, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG) på padletur på Vestvannet. Eriksen er med på Skogens menn som privatperson, ikke politiker.

NATURENS MANN: Frank Vigart Thune Eriksen, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne (MDG) på padletur på Vestvannet. Eriksen er med på Skogens menn som privatperson, ikke politiker. Foto:

Sag og mølle

– Det var bak her det startet med å utnytte vannet i Sarpsborg, mange hundre år før man begynte ved fossen. Det har vært mlle og sag og sånt inne i dalen her. De gamle demningene er her fortsatt. Om vi hadde fått dette litt fram i lyset, hadde vært fantastisk. Men det er noe vi er i gang med å sjekke opp i med fylkeskonservatoren. Det må gjøres riktig, sier han, som gleder seg til å komme i gang med det som er tenkt å være et ukentlig tilbud.

– Veien blir litt til som vi går. De som blir med skal føle et eierskap og være med og utvikle oppsettet selv. Derfor er det ikke altfor mye planlagt fra vår side. Vi skal ikke dekke bordet klart. Selv om jeg har veldig lyst til å dra fram saksa, klippe og komme i gang, flirer han.

Pensjonister

Ann Karine Forsberg Larsen forteller at frivilligsentralen ikke har altfor mange aktiviteter i vest.

– Og der er det nok ganske mange pensjonister som vi også håper blir engasjert i dette. Dette kan også forebygge ensomhet. Fordi når årene går, man slutter i jobben sin og har ikke det samme å gå til – kanskje mister man dem nærmeste man har – da er det viktig å være i forkant for å forebygge.Man må ikke komme fordi man sitter og kjenner på en enorm ensomhet, det kan være nok at man har lyst til å komme i aktivitet, ut i naturen eller møte andre, avslutter hun.


2024 © Sarpsborg Frivilligsentral